Ασημένια δραχμή αρχές του 5ου π.Χ. αι. Η κεφαλή του Απόλλωνα και ο αετός
Η Σίφνος ήταν διάσημη από αρχαιοτάτων χρόνων για τα μεταλλεία χρυσού και αργύρου. Σε ευγνωμοσύνη για την τύχη τους, οι κάτοικοι αφιέρωναν το δέκα τοις εκατό των κερδών τους στο θεό Απόλλωνα στους Δελφούς, όπου το Σιφνέϊκο Δημόσιο Ταμείο χτίστηκε από παριανό μάρμαρο το 530/525 π.Χ. περίπου.
Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την ιστορία του νησιού. Λέγεται ότι το 525 π.Χ. οι κάτοικοι της Σίφνου δέχτηκαν επίθεση από πειρατές και υποχρεώθηκαν να πληρώσουν 100 τάλαντα, ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για την περίοδο εκείνη. Κατά την περίοδο των Περσικών Πολέμων απέφευγαν την συμμετοχή τους, αλλά συνέβαλαν με ένα πλοίο στην μάχη της Σαλαμίνας. Το νησί ήταν μέλος της Δηλιακής Συμπολιτείας, στο ταμείο του οποίου συνέβαλε με εννέα τάλαντα.
Η αρχαϊκή στατήρας της Σίφνου απεικονίζει έναν αετό που πετά προς τα δεξιά. Μετά τους Περσικούς Πολέμους το νομισματοκοπείο των Κυκλάδων σταμάτησε την κοπή νομισμάτων υπό την πίεση της Αθήνας. Μόνη εξαίρεση σε αυτό ήταν η Σίφνος. Οι στατήρες από ασήμι που χρονολογούνται από τις αρχές του 5ου αι π.Χ. έχουν μια παράσταση της κεφαλής του Απόλλωνα που φοράει στεφάνι κισσού στην εμπρόσθια όψη, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ιόνιας τέχνης. Στην άλλη πλευρά είναι χαραγμένος ένας αετός σε πτήση. Αυτό το διπλό μοτίβο –χάραξη και από τις δύο πλευρές- είναι μια καινοτομία που υιοθέτησε από μόνη της το νησί της Σίφνου σε αυτήν την περίοδο.