Δημήτριος Χαρισιάδης – «Μοναδικές αποτυπώσεις μιας άλλης Ελλάδας»

0

Διάρκεια Έκθεσης  Παρασκευή 26 Ιουλίου – Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013
Εγκαίνια Παρασκευή 26 Ιουλίου & ώρα 21:00
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 19:00 – 22:30

Έκθεση Δημήτρη Χαρισιάδη στη ΣίφνοΕπιλογή φωτογραφιών από την αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη που παρουσιάστηκε στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ το 2009. Οι φωτογραφίες  επικεντρώνονται σε καλοκαιρινά τοπία και θερινές δραστηριότητες της ελληνικής υπαίθρου, με το μοναδικό τρόπο που ο σημαντικός αυτός φωτογράφος τα αποτύπωσε.

Οι φωτογραφίες επικεντρώνονται σε καλοκαιρινά τοπία και θερινές δραστηριότητες της ελληνικής υπαίθρου, με το μοναδικό τρόπο που ο σημαντικός αυτός φωτογράφος τα αποτύπωσε.

 Το Μουσείο Μπενάκη, είχε την τύχη να συμπεριλάβει στις συλλογές του το 1997, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της ελληνικής φωτογραφίας. Το αρχείο του Δημήτριου Χαρισιάδη, ο οποίος διατηρούσε στην Αθήνα για τέσσερεις περίπου δεκαετίες (1948-1984) το ομώνυμο φωτογραφικό πρακτορείο.

 Το Φεβρουάριο του 2009 οργανώθηκε στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Ιδρύματος μεγάλη αναδρομική παρουσίαση του έργου του, από την οποία επιλέχθηκαν οι εικόνες της παρούσας έκθεσης.

 Η επιλογή είναι βασισμένη στα θέματα που ο ίδιος ενέταξε ως «καλλιτεχνικά» στο ογκώδες και πολυποίκιλο αρχείο του και διατρέχουν χρονικά τις δεκαετίες 1930-1970.

 Ρομαντικές αποτυπώσεις της περιόδου του μεσοπολέμου, θαλασσινά τοπία, νησιωτική αρχιτεκτονική, αρχαιότητες, αγροτικές δραστηριότητες του θέρους, καρνάγια και ναυπηγεία, καθώς και οι άνθρωποι στη διάρκεια της θερινής τους ραστώνης, είναι τα θέματα που αποτελούν τον κορμό της έκθεσης.

 Μία ακόμη ευτυχής συνεργασία με το Δήμο Σίφνου, μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε στο κοινό του νησιού και των επισκεπτών του την άρτια σύνθεση και την άψογη τεχνική των καλλιτεχνικών αναζητήσεων του δημιουργού, τις μοναδικές  αποτυπώσεις μιας άλλης Ελλάδας, από το φακό του Δημήτριου Χαρισιάδη.

 Γεωργία Ιμσιρίδου

Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Διοργάνωση Δήμος Σίφνου – Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη
Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου – Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου”

Πηγή Σιφναϊκό Φως

Απάντηση