ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ

0

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, και το Δήμο Σίφνου αναβιώνουν από το 2003 με την ευγενική συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, την  επικοινωνία του δικτύου των αρχαίων πύργων φρυκτωριών & ακροπόλεων της Σίφνου (6ου έως 3ου π. Χ. αι.), μέσω, καπνού και κατόπτρων μετά από 2.500 περίπου χρόνια από την πρώτη χρήση τους.

Οι πύργοι αυτοί χτισμένοι σε στρατηγικά σημεία σε όλη την έκταση του νησιού αποτελούσαν ένα δίκτυο με σύστημα ανταλλαγής σημάτων με καπνό ή φωτιά, αφού είχαν την δυνατότητα να λαμβάνουν και να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους καθώς και από και προς τις 4 αρχαίες ακροπόλεις του νησιού.

Έως σήμερα,  η συνεχιζόμενη αρχαιολογική έρευνα έχει  καταγράψει 75 αρχαίους πύργους-φρυκτωρίες που είναι «μοναδικοί τόσο από άποψη κατασκευής όσο και εξαιτίας της αριθμητικής τους υπεροχής σε σχέση  με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Αλλά (συνεχίζει ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας) στο τμήμα κλασικής και αρχαίας ιστορίας Dr. Norman Ashton στο βιβλίο του «Σίφνος Αρχαίοι Πύργοι π.Χ»)  και  σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, που είναι μόλις 74 τ. χλμ., η αναλογία είναι εντυπωσιακή (περίπου ένας πύργος ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο), γεγονός που εξηγείται από τον πλούτο του νησιού από τα κοιτάσματα χρυσού, μόλυβδου και αργύρου και το φόβο πιθανών εχθρικών επιδρομών από τη θάλασσα». Σύμφωνα με μαρτυρίες του Ηροδότου η Σίφνος ήταν

το πλουσιότερο από όλα τα νησιά, και όπως αναφέρει η αρχαιολόγος κυρία Χριστίνα Τελεβάντου σε σχετική της ομιλία, «στη θέση Άγιος Σώστης  λειτούργησε το πρώτο αργυρωρυχείο του κόσμου» ενώ η έναρξη της εκμετάλλευσης των μεταλλοφόρων  κοιτασμάτων του νησιού (αρχές 3ης χιλιετίας π.Χ.) έδωσε ώθηση στη γενικότερη πολιτιστική εξέλιξη αποτελώντας ένα από τα κύρια στάδια της μετάβασης από την εποχή του λίθου στην εποχή του χαλκού».

Τα τελευταία χρόνια, η  ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των εθελοντών στην προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού, και η προσθήκη περισσότερων πύργων κάθε χρονιά είναι ενδεικτική της δυναμικής του εγχειρήματος που έχει εξελιχθεί πια σε έθιμο (κάθε παραμονή του Αγίου Πνεύματος). Φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 19:00 και προσκαλούμε συλλόγους και ιδιώτες  να γίνουν μέρος της ανθρώπινης αλυσίδας που και φέτος για λίγα λεπτά θα στείλουν το μήνυμα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού στο Αρχιπέλαγος!

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα τηλ: 2284031977 και 2284033661 και στο  e-mail:dikes@sifnos.gr

Απάντηση