Η Γνώση Ταξιδεύει στην Σίφνο!

0

Το Ευγενίδειο Ίδρυμα σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου δημιούργησε ένα πρόγραμμα για το νησί μας με τίτλο «Η γνώση ταξιδεύει στη Σίφνο». Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών με την επιστήμη, μέσα από τη σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από το τμήμα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας και από το τμήμα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος με σκοπό τη διάχυση της επιστήμης στο ευρύτερο κοινό.

Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι πρώτες δραστηριότητες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» και έχουν ως εξής:

1η επίσκεψη

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, από τον Απρίλιο του 2012, ξεκινά μια σειρά επισκέψεων στο νησί της Σίφνου, που θα περιλαμβάνουν τη μεταφορά των προγραμμάτων επιστημονικής, τεχνολογικής γνώσης και όχι μόνο…., που έχουν δημιουργηθεί από το  ίδιο το Ίδρυμα ή έχουν παρουσιαστεί στους χώρους του. Τα προγράμματα θα αφορούν κυρίως στους μαθητές Δημοτικού, αλλά κατ΄ επέκταση και κάθε κάτοικο του νησιού.

Η πρώτη επίσκεψη θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα προγράμματα:

10:30 – 11:30 :  Επίδειξη Πειραμάτων

Τη Μεγάλη Τετάρτη στη Σίφνο, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας παρουσιάζει την εντυπωσιακή επίδειξη πειραμάτων «Η Επιστήμη.. με άλλο μάτι»!

Σε αυτή την επίδειξη πειραμάτων, που απευθύνεται σε «παιδιά» Πέμπτης Δημοτικού και πάνω, θα ανακαλύψετε όλα τα μυστικά των αυγών, των κεριών και των πυροτεχνημάτων! Παράλληλα, θα μάθετε τι κάνει το ποπ κορν να πετάγεται, τα κουλουράκια και το τσουρέκι να φουσκώνουν! Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί πώς λειτουργούν οι ατμομηχανές, πώς βγαίνουν οι  ασπρόμαυρες φωτογραφίες αλλά και πώς βράζει το νερό στον Όλυμπο; Τέλος, γίνεται το νερό να είναι εκρηκτικό; Η ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, ρίχνει φως σε καθημερινά επιστημονικά μυστήρια μέσα από μια επίδειξη πειραμάτων που θα σας κάνει να δείτε την Επιστήμη «με άλλο μάτι»!

9:30  – 10:30 και  11:00 – 12:00   :   «Η ιστορία της γραφής»

Την ίδια μέρα, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσιάζει σε μαθητές Τρίτης και Τετάρτης Δημοτικού μια «πρωτότυπη» ιστορία, την ιστορία της γραφής …
Με το εργαστήρι αυτό, που έχει δημιουργήσει η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, θα ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο. Θα ανακαλύψετε την ιστορία της γραφής, ξεκινώντας από τις σπηλαιογραφίες. Η διαδρομή θα συνεχιστεί με την ανακάλυψη της σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας και τέλος (τα βιβλία χωρίς χαρτί και μελάνι) τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers).

… και το πιο ενδιαφέρον! Θα σας δοθεί η ευκαιρία να πειραματιστείτε με τα «υλικά της γραφής» όλων των εποχών. Θα γράψετε δηλαδή σε πηλό, σε κερί, σε πάπυρο, σε περγαμηνή, σε χειροποίητα χαρτιά, σε κεραμικά όστρακα και επιπλέον θα γνωρίσετε τη γραφή Μπράϊγ. Θα μάθετε πώς κατασκευάζονταν αυτά τα υλικά και  θα γράψετε με καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, με πένες, αλλά και με φτερά χήνας!

Σας περιμένουμε!!!

Η Είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Απάντηση