Η Ελληνική Ενδυμασία σε Χαρακτικά του 15ου – 20ου αιώνα» από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

0

Την έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «Η Ελληνική Ενδυμασία σε Χαρακτικά του 15ου – 20ου αι.» φιλοξενεί ο Δήμος Σίφνου με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» στον Αρτεμώνα, από σήμερα 12 Αυγούστου έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2011. Πρόκειται για τον 6ο σταθμό αυτής της δημοφιλούς έκθεσης, η οποία μετά την επιτυχία της αρχικής παρουσίασής της στο Μουσείο Μπενάκη το 2009, ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, το Μόναχο, τους Δελφούς και το Μέτσοβο.

Οι απεικονίσεις ενδυμασιών σε εκδόσεις των Ευρωπαίων περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα από τον 16ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα απαθανατίζουν το μορφολογικό πλούτο και τη φαντασμαγορική ποικιλία που χαρακτηρίζει τις ελληνικές φορεσιές, ακόμη και αυτές που εκπροσωπούν περιοχές περιορισμένης γεωγραφικής έκτασης, όπως π.χ. τα νησιά του Αιγαίου. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των ενδυμασιών υποδηλώνουν τις διακρίσεις που διαμορφώθηκαν στην ελληνική παραδοσιακή κοινωνία και οι οποίες σχετίζονται είτε με την Κοινωνική Διάρθρωση (Κληρικοί-Κοσμικοί), είτε με Ταξικά Στερεότυπα (Άρχοντες, Αστοί, Χωρικοί), είτε με Επαγγελματικές  Διαφοροποιήσεις (π.χ. Στρατιωτικοί, Έμποροι, Ναυτικοί, Ψαράδες, Χορευτές κ.λ.π.). Στις απεικονίσεις περιλαμβάνονται επίσης πολυπρόσωπες παραστάσεις που αναπαριστούν ποικίλες εκδηλώσεις του νεοελληνικού βίου (π.χ. Τοκετός, Γάμος, Κηδεία, Χοροί, Γεύματα, Πανηγύρια κ.λ.π.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα 220 χαρακτικά, τα οποία περιλαμβάνει η έκθεση, προσφέρουν ταυτόχρονα στους επισκέπτες τη δυνατότητα της γνωριμίας με ένα συναρπαστικό και άγνωστο εικονογραφικό υλικό και συνιστούν ένα θησαυρό οπτικών μαρτυριών για το ενδυματολογικό ρεπερτόριο και τον παραδοσιακό βίο της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επιμέλεια της έκθεσης: Φανή – Μαρία Τσιγκάκου
Ώρες λειτουργίας: 19:00-23:00
Πληροφορίες : Δήμος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη τηλ. 2284-360328 και 22840-33030

Απάντηση