Η Κάππαρη

0

Σίγουρα δεν υπάρχει άλλο άγριο φυτό τόσο απόλυτα συνδεδεμένο με την κουζίνα του Νοτίου Αιγαίου, ιδίως των Κυκλάδων. Η κάππαρη είναι ένα άγριο ξαδερφάκι της φράουλας, ένα θαμνάκι που έρπει στο έδαφος ακόμα και στα πιο άνυδρα και κακοτράχαλα μέρη. Τρώμε τα μπουμπούκια, τα φύλλα και τον καρπό της. Είναι ένα μικρό γαστρονομικό κόσμημα στην ελληνική κουζίνα από τα πανάρχαια χρόνια. Την κάππαρη τη συναντάμε είτε διατηρημένη σε άλμη ή σε ξίδι, όπως στη Μήλο, τη Μύκονο και αλλού, είτε όπως είναι το έθιμο στην Σαντορίνη και σε μερικά ακόμα κυκλαδίτικα νησιά, λιαστή στον ήλιο. Στη Σαντορίνη τα καππαρόφυλλα μαγειρεύονται όπως τα άγρια χόρτα, δηλαδή απλά βρασμένα αλλά και τουρσί και σερβιρισμένα σαν γαρνιτούρα σε σαλάτες.

Η μικροσκοπική κάππαρη χαρίζει στην κουζίνα των Κυκλάδων ένα χαρακτηριστικό, πιπεράτο, αψύ άρωμα. Το πιο γνωστό πιάτο με κάππαρη έρχεται από την Σαντορίνη, όπου η αποξηραμένη κάππαρη μουλιάζεται και κατόπιν μαγειρεύεται με ντομάτες και κρεμμύδια και συνοδεύει τη ντόπια φάβα. Είναι επίσης δημοφιλές και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως στη Θηρασιά και στη Μύκονο. Η μαγειρευτή κάππαρη είναι αγαπημένο πιάτο και στη Σίφνο και τη Μήλο.

Η κάππαρη αποτελεί δημοφιλή προσθήκη και σε καλοκαιρινές σαλάτες, ιδίως ντοματοσαλάτες, αλλά υπάρχουν διάφορες καππαροσαλάτες σε όλες τις Κυκλάδες, ιδίως στη Σίφνο, τη Σέριφο, τη Σύρο, την Τήνο. Στην Κύθνο η καππαροσαλάτα είναι στην ουσία πουρές πατάτας με κάππαρη. Στην Ψέριμο, επίσης, η κάππαρη αποτελεί ένα από τα λίγα τοπικά προϊόντα. Η κάππαρη καρυκεύει επίσης πολλές νησιώτικες σάλτσες ντομάτας και πιάτα με ψάρια.

 

Συνταγή Καππαροσαλάτας

Υλικά
1 φλ. Τσαγιού  κάππαρη ξερή
2 φλ. Τσαγιού κρεμμύδι κομένο σε ροδέλες
1 φλ. Τσαγιού λάδι
½ φλ. Τσαγιού ξύδι ή και περισσότερο
1 ποτήρι νερό
αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε την κάππαρη στο νερό από την προηγούμενη μέρα. Την επομένη την σουρώνουμε και την βάζουμε να βράσει. Το νερό αυτό το χύνουμε μόλις βράσει και την κάππαρη τη στίβουμε καλά για να βγάλει την πικράδα που έχει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές σε ξεχωριστά νερά.
Στο μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία με την κάππαρη, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο μέχρι να ξανθύνουν. Ρίχνουμε την κάππαρη, αλάτι και ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να γίνει σε μέτρια φωτιά. Όταν θα έχει απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό ρίχνουμε το ξύδι, δοκιμάζοντας την ποσότητα και στη γεύση και αφήνουμε πάλι να «τραβήξει».

 

Κάππαρη στην άλμη για σαλάτα
(Τρόπος παρασκευής του μπαμπά μου!)

Μαζεύουμε την κάππαρη πριν ακόμα ανθίσει (στρογγυλό καρπό) και την βάζουμε σε μπουκάλι του 1 λίτρου με νερό μέχρι πάνω και 2 κουταλιές της σούπας αλάτι. Την αφήνουμε στην άλμη για 10 μέρες περίπου.

Μετά αφαιρούμε το νερό την τοποθετούμε σε μπουκάλι ή βάζο κατά προτίμηση γυάλινο ή πήλινο και την διατηρούμε στο ψυγείο.

Ρίχνουμε όση θέλουμε στην σαλάτα μας, στην χωριάτικη ταιριάζει πάρα πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here