Η Παναγία Μεταξύ Ουρανού και Θάλασσας

0

Το πέμπτο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη, το οποίο αναφέρεται στις Κυκλάδες, έχει πρωταγωνιστές τα πανέμορφα μοναστήρια των νησιών.

Η προτροπή του μοναχού από ένα καστρομονάστηρο σε κάποιο νησί των Κυκλάδων προς τον Γιώργο Ανωμερίτη ήταν σαφής: «Πήγαινε εν ειρήνη παιδί μου, μα να θυμάσαι πως το νοητό για σένα κι άναρχο για μένα φως να το αναζητάς πάντα, σαν νησιώτης, εκεί που η θάλασσα αγκαλιάζει τον ουρανό, στον ορίζοντα όπου ενώνονται οι προσευχές μας». Και είναι αυτό ακριβώς το σημείο στο οποίο ο πολιτικός και συγγραφέας εστίασε για να συντάξει το ανά χείρας λεύκωμα. Το σημείο μεταξύ ουρανού και θάλασσας, εκεί όπου για αιώνες τώρα βρίσκονται άλλοτε σκαρφαλωμένα, άλλοτε κυριολεκτικά μετέωρα τα μοναστήρια των Κυκλάδων. Πολλά από αυτά είναι αφιερωμένα στην Παναγία και αυτές τις ημέρες έχουν την τιμητική τους.

Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη με τίτλο «Μοναστήρια των Κυκλάδων, με πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια» (Εκδόσεις Μίλητος, Φωτογραφίες: Γιώργος Ανωμερίτης – Γιάννης Γιαννέλος).

Η Παναγία της Χρυσοπηγής στη Σίφνο
Το Μοναστήρι της πολιούχου του νησιού βρίσκεται σε ειδυλλιακό σηµείο που προτιµούν και οι κολυµβητές – δίπλα υπάρχει ωραία παραλία – εκείνοι τουλάχιστον που αποζητούν στιγµές ηρεµίας. Η Χρυσοπηγή, που πήρξε µετόχι της Παναγίας της Βρυσιανής, είναι χτισµένη σε µικρό βραχώδες ακρωτήρι που το αποκόπτει από τη συνέχειά του στη στεριά µια πολύ στενή λωρίδα θάλασσας.

 

 

Η Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό
Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα από τη χώρα της Αμοργού. Είναι μια αετοφωλιά μήκους 40 μέτρων και πλάτους έως 5 μέτρων, κρεμασμένη κυριολεκτικά ανάμεσα στον ουρανό και τη γη. Πρόκειται για οκταώροφο μοναστηριακό συγκρότημα μέσα στα βράχια, ορατό μόνο από τη θάλασσα. Μπορεί κάποιος να φτάσει εκεί μόνο από τις πέτρινες σκάλες. Είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε, είναι όμως γνωστό ότι ανακαινίστηκε επί Αλεξίου Α’ του Κομνηνού (1081-1118). Από το 1300 και μετά χτίστηκαν κελιά, στέρνες, μαγειρεία, τράπεζα και αποθήκες.

 

 

Η Παναγία Καλαμιώτισσα στην Ανάφη
Ο βράχος Κάλαμος, στην Ανάφη, ύψους 460 μ., μοιάζει λένε με το Γιβραλτάρ. Στο στενό σημείο που ο Κάλαμος χωρίζεται από τον κύριο ορεινό όγκο του νησιού, 4,3 χλμ. από τη Χώρα, βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες του 19ου αι., ζωγραφισμένες από τον Νικόλαο Καραβία. Η μονή χτίστηκε στη θέση του ναού του Απόλλωνα Αιγλήτη. Ο αρχαίος ναός συνδεόταν με την πόλη με λιθόστρωτη ιερά οδό, τμήματα της οποίας σώζονται ακόμα.

 

 

Η Παναγία Κερά στη Θηρασιά
Η Θηρασιά, της οποίας η καλντέρα αποτελεί τη δυτική πλευρά του κρατήρα του ηφαιστείου της Θήρας, έχει έκταση μόλις 9 τετρ. χλμ. Στο νότιο άκρο της, στο ακρωτήρι Τρυπητή, βρίσκεται και η Παναγία Κερά, παλιό μοναστήρι με κελιά και εκκλησία που είχε ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

 

Πηγή Εφημ. Τα Νέα

 

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες,
Βοήθειά μας, ο Χριστός και η Παναγιά μαζί μας.

Απολυτίκιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας,
ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε·
μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς,
καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη,
ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Απάντηση