Η Σίφνος του Νίκου Μουτσόπουλου «Η ποίηση στην αρχιτεκτονική»

0

Έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων  από σπίτια και τσικαλαριά, πλακόστρωτα, τσουκάλια και σταμνιά, μέσα από τα πενάκια του Νίκου Μουτσόπουλου.

Ένα ταξίδι στο χρόνο της αδιατάρακτης Σίφνου της δεκαετίας του ’60. Ένα αρχείο αποκαλύπτει μια γνωστή-άγνωστη χώρα της άγονης γραμμής – της μετροταινίας ενός αρχιτέκτονα και του ταλέντου ενός ζωγράφου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το  Σάββατο 11 Αυγούστου & ώρα 21:00, Στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου” ενώ η διάρκεια της έκθεσης είναι από 11 Αυγούστου έως 25 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 19:00 – 23:00

Λίγα Λόγια για τον Νίκο Μουτσόπουλου

Ο ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Νικόλαος Μουτσόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 από γονείς Αρκαδικής καταγωγής. Τις εγκύκλιες σπουδές του ολοκλήρωσε στην Αθήνα και στην Τρίπολη, και πρώτευσε κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου είχε δασκάλους τον Αναστάσιο Ορλάνδο, τον Δημήτριο Πικιώνη, τον Παναγιώτη Μιχελή, τον Νικολή Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Σπύρο Παπαλουκά, τον Γιάννη Τσαρούχη και άλλους. Μετά το πέρας των σπουδών του συνέχισε με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στην Σορβόννη, όπου παρακολούθησε μαθήματα Αρχαιολογίας με καθηγητές τον Charle Picard, τον Andre Grabar και τον Paul Lemerle. Επιστρέφοντας υπέβαλε προς έγκριση τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: “Η Αρχιτεκτονική των εκκλησιών και των μοναστηριών της Γορτυνίας”, η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα. To 1958 εξελέγη παμψηφεί τακτικός καθηγητής στη νεοσύστατη Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην έδρα Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας, όπου δίδαξε όλα τα σχετικά μαθήματα μέχρι το 1996, έτος της συνταξιοδότησης του. Παράλληλα, έλαβε Δίπλωμα Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, το 1963. Στην μακρόχρονη ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία δίδαξε Αρχιτεκτονική, καθώς επίσης Βυζαντινή και Χριστιανική Αρχαιολογία και υπηρετώντας την παιδεία και την επιστήμη από διάφορες θέσεις με καθήκοντα σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς. Υπήρξε Ιδρυτής, Πρόεδρος και Μέλος πλειάδος Διεθνών και Ελληνικών Οργανισμών, Ινστιτούτων και Ενώσεων, ίδρυσε μουσεία, επιμελήθηκε ανασκαφών, αναστηλώσεων και συλλογών, έδωσε άνω των 500 διαλέξεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, συνέγραψε άνω των 150 συγγραμμάτων και επιστημονικών άρθρων, διοργάνωσε και συμμετείχε σε πάμπολλα συνέδρια, σεμινάρια και επιστημονικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα η επιστημονική του κατάρτιση τον ανέδειξε εμπειρογνώμονα της UNESCO και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Έχει διενεργήσει επιστημονικές έρευνες και ανασκαφές σε πολλά μέρη της Ελλάδος όπως, στην περιοχή της Όχης και Στύρων της Ευβοίας για τη μελέτη των «δρακόσπιτων». Ασχολήθηκε με το λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό της Καστοριάς από το 1965. Ασχολήθηκε με έρευνες στο Παγγαίο για την επισήμανση μεσαιωνικών ακιδογραφημάτων, όπου επεσήμανε συστάδες παρόμοιων χαραγμάτων σε διάφορες περιοχές του όρους. Στη Λήμνο, μέσα στη θάλασσα, επεσήμανε βυθισμένη αρχαία πόλη που μπορεί πιθανότατα να ταυτιστεί με την ομηρική Χρύση. Έρευνες για την επισήμανση προϊστορικών μνημείων έκανε και σε πολλά νησιά του Β. Αιγαίου (Νάξο, Σκόπελο) και της Δωδεκανήσου (Κάρπαθο, Σαρία, Χάλκη). Ιδιαίτερα στην Κάρπαθο επεσήμανε σε αρκετές περιοχές λείψανα προϊστορικού πολιτισμού και μινωικούς και μυκηναϊκούς τάφους. Ύστερα από συστηματική και ιδιαίτερα κοπιαστική έρευνα επεσήμανε έναν αριθμό μεγαλιθικών μνημείων, ιδίως μενχίρ και ντολμέν, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του Νομού της Φλώρινας και ιδιαίτερα με τα βυζαντινά μνημεία της Πρέσπας. Οι μελέτες του για την επισήμανση, καταγραφή και μελέτη των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια διενεργεί ανασκαφές στο λόφο της Ρεντίνας στη Μυγδονία, στο Ρήχιο ποταμό. Τα ενδιαφέροντα και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα καλύπτουν ένα ευρύτατο χρονικό φάσμα από τη νεολιθική μέχρι την έσχατη βυζαντινή περίοδο.
Παράλληλα με την ενασχόληση του με τη μελέτη των μνημείων της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχιτεκτονικής, όπου συνέβαλε στην αποκάλυψη ιερών λειψάνων, την τεκμηρίωση σημαντικών μνημείων και την προβολή της Βυζαντινής Μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομίας, έστρεψε την προσοχή του προς τα μνημεία της νεότερης αρχιτεκτονικής παράδοσης. Εκτός από την προσπάθεια εντοπισμού και συστηματικής αποτύπωσης, δημιούργησε στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας, στην Πολυτεχνική Σχολή, Αρχείο σχεδίων και Μουσείο αρχιτεκτονικών προπλασμάτων από τα πλέον αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, τα οποία κατασκεύασαν οι φοιτητές του σύμφωνα με τις υποδείξεις του.

Έχει ταξιδέψει για μελέτες και έρευνες, εκτός από την Ευρώπη και την Αμερική πολλές φορές στην Αίγυπτο, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Μογγολία, Σιβηρία και βέβαια στον Μικρασιατικό χώρο.

Είναι διδάκτωρ τιμής ένεκεν των Πανεπιστημίων της Σόφιας και της Φιλιππουπόλεως, ενώ για την πολυετή προσφορά του έχει τιμηθεί με το Αργυρό Μετάλλιο της Ισπανικής Ενώσεως Φίλων των Κάστρων, το οποίο απονέμεται ετήσια σε πρόσωπα, που συνέβαλαν διεθνώς ιδιαίτερα με το έργο τους στην προώθηση της Επιστήμης της Καστρολογίας, με το Χρυσό Μετάλλιο του ιδρυτή της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών Marin Drivon, τον Ταξιάρχη και τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς και με τον τίτλο του Ιππότη στην Τάξη των Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.


Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Απάντηση