Καλό Πάσχα!

1

Παναγία ΧρυσοπηγήΦέτος το Πάσχα πέφτει μέσα στην καρδιά της Άνοιξης. Η Σίφνος είναι ήδη πράσινη, με πολλά λουλούδια στολισμένη χάρη στις πολλές βροχές που είχε όλο τον χειμώνα. Οι γιορτινές αυτές μέρες μας καλούν να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας, να ζωντανέψουμε τις παραδόσεις μας και να γυρίσουμε στις ρίζες μας έστω και για λίγο.
Το Πάσχα στην Σίφνο γιορτάζεται σε ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο, γεμάτο χρώματα, χριστιανική κατάνοιξη και τους ντόπιους να τηρούν τα Πασχαλινά Ήθη και Έθιμα του τόπου.
Πριν την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινούν να ασπρίζουν τα σπίτια, τις αυλές με τους παραδοσιακούς αρμούς αλλά και τα σοκάκια, όλα να είναι έτοιμα πριν το σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαϊων. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με τις καμπάνες να καλούν τους πιστούς και τις ετοιμασίες των παραδοσιακών τοπικών γλυκισμάτων, όπως είναι τα πασχαλινά “πουλιά”, μικρά τσουρέκια νηστίσιμα σε σχήμα πουλιών και ζώων, τα κουλουράκια αλλά και τα κόκκινα αυγά.Την Μ.Πέμπτη το βράδυ ψάλλοντε τα 12 Ευαγγέλια. Χαρακτηριστικό είναι το χτύπημα της καμπάνας τόσες φορές όσες και το Ευαγγέλιο που λέγεται. Μετά την ακολουθία της Μ.Πέμπτης οι γυναίκες του χωριού στολίζουν με μυρωδάτα και πολύχρωμα λουλούδια τον Επιτάφιο για να υποδεχτεί το σώμα του Χριστού την Μ.Παρασκευή το πρωί με την Αποκαθήλωση. Την ίδια μέρα οι εκκλησίες μένουν ανοιχτές μέχρι το βράδυ όπου θα αρχίσει η “Ζωή εν Τάφω”. Τότε βγαίνει ο Επιτάφιος της κάθε ενορίας και γυρίζει σε όλο το χωριό ακολουθούμενος από τους πιστούς με κεριά περνώντας μπροστά από τα σπίτια, με τις νοικοκυρές να θυμιάζουν και να ραίνουν με κολόνια. Πριν μπει πάλι στην εκκλησία, τον σηκώνουν ψηλά νέοι του χωριού και περνούν από κάτω όλοι οι πιστοί εύχοντας κάτι για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Το Μ.Σάββατο ξεκινά με την πρώτη Ανάσταση και τις καμπάνες να ηχούν χαρούμενα! Οι δουλειές πολλές! Να ετοιμαστεί η μαγειρίτσα, το παραδοσιακό φαγητό της Λαμπρής το “μαστέλο” για να μπει στο φούρνο με τα ξύλα από το βράδυ, ώστε να ειναι έτοιμο την Κυριακή του Πάσχα το πρωί, να στρωθεί το τραπέζι πριν ξεκινήσει η οικογένεια να πάει στην εκκλησία το βράδυ για να λάβει το Άγιο Φως και να ευχηθεί “Χριστος Ανέστη”.
Τα τελευταία χρόνια πολλά χωριά όπως η Απολλωνία και το Κ.Πετάλι εκτός από βαρελότα (τα περισσότερα αυτοσχέδια) έχουν και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα που φωτίζουν όλον τον ουρανό!
ΙούδαςΤην ημέρα του Πάσχα, οι καμπάνες δεν σταματούν να χτυπούν. Μέσα στην γιορτινή αυτή ατμόσφαιρα ο κόσμος τρώει και πίνει σχεδόν όλη μέρα.  Το πρωί της κυριακής του Πάσχα στο Μοναστήρι της Βρύσης γίνεται η Ακολουθία της Αγάπης. Μετά το τέλος της ο παππάς μοιράζει στους πιστούς κόκκινα αυγά. Το απόγευμα γίνεται το κάψιμου του Ιούδα. Οι νέοι ετοιμάζουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στις πλατείες του νησιού για να το κάψουν τελικά στην πλατεία της Απολλωνίας (Σταυρί). Μετά ακολουθεί μουσική από σιφναίικο τακίμι και κέρασμα με αμυγδαλωτά και παραδοσιακή μελόπιτα, τοπικό πασχαλινό γλύκισμα.

Σας εύχομαι Καλό Πάσχα με υγεία!

🙂ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟ Φλάρος
Επόμενο άρθροΜελόπιτα

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση