Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

1

Με αποφάσεις του Δήμου Σίφνου και του Συνδέσμου, στο Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου έχει δοθεί το όνομα της μεγάλης μουσικοπαιδαγωγού και εκλεκτής Σιφνιάς Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου – Καρόρη, που το ίδρυσε πιλοτικά το 1996.

Με την απόλυτη οικονομική και ηθική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δημάρχου κ. Γιάννη Γεροντή και της τοπικής κοινωνίας, τα μαθήματα γίνονται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο, που έχει παραχωρηθεί από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Κάτω Πεταλιού και σε αίθουσα στο Δημοτικό Σχολείο Απολλωνίας που παραχωρείται από τον Διευθυντή κ. Βασίλη Σιμέλλη.
Η ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου έχει δώσει συναυλίες, εκτός από τη Σίφνο και στη Σαντορίνη, 1998, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, 2002, στη Κύθνο το 2003, στο Ωδείο “Εν Οργάνοις” στην Αθήνα, 2004.
Έχουν επανειλημμένα δοθεί συναυλίες στο νησί από διακεκριμένους μουσικούς, όπως τους Βαγγέλη Μπουντούνη, Μάρω Ραζή, Έλενα Παπανδρέου, Δόμνα Σαμίου, τη Χορωδία της Ελληνικής Τηλεόρασης με τον Αντώνη Κοντογεωργίου, κ.ά.
Επίσης τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου, με πρωτοβουλία τού Συνδέσμου, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσουν συναυλία της Παιδικής Συναυλίας της Βιέννης και άλλες μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Μουσικό Εργαστήρι συνεργάζεται στενά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε το κοινό πρόγραμμα με τους μαθητές του Εργαστηρίου ζωγραφικής και του καθηγητού τους ζωγράφου κ. Bryan Holdsworth, με θέμα τα ελληνικά παιδικά τραγούδια.
Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς παρουσιάστηκε στη συναυλία της χορωδίας του Μουσικού Εργαστηρίου και την έκθεση ζωγραφικής που την συνόδευε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
Σημαντική είναι η δωρεά πιάνου με ουρά από τον κ. Γεώργιο Δραγώνα και η δωρεά της κλαβινόβας του διάσημου μουσικού και υποστηρικτή του Εργαστηρίου κ. Αργύρη Κουνάδη. Το Μουσικό Εργαστήρι διαθέτει και μουσική δισκοθήκη CD με τη συμβολή των Υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.
Με την ευγενική χορηγία του κ. Λεωνίδα Ευγενίδη κυκλοφόρησε το CD του Μουσικού Εργαστηρίου με τίτλο Χαρούμενες Νότες. Η μαθητική χορωδία ερμηνεύει έργα κλασικής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Στο Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου έχουν διδάξει ο Αλ. Κάλκος, ο Δημ. Καρατζάς και η Δήμ. Αντωνίου κλασική κιθάρα, η Αμ. Κουντούρη προπαιδεία, φλάουτο και ορχήστρα, η Μ. Στάμου πιάνο και προπαιδεία και η Λητώ Φλωράκη χορωδία, μουσικοκινητική, βιολί και προετοιμασία ΑΕΙ.
Σήμερα 75 παιδιά διδάσκονται φλάουτο και θεωρία από την Αυγή Παναγιωτοπούλου, πιάνο από τη Δάφνη Τόκκα, χορωδία, θεωρία και προπαιδεία από τη Ντένη Δέδε, παραδοσιακό βιολί από τον Παντελή Αγιουτάντη και κλασική κιθάρα από τον Κατερίνα Παναγιώτου.

Επιστολή Δημάρχου Σίφνου

Από το Δήμαρχο κ. Α. Μπαμπούνη λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

Σίφνος 3-1-2011

ΠΡΟΣ Την κα Μαρία Κωνσταντινίδη
Πρόεδρο του Συνδέσμου «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας»

Αξιότιμη κα Κωνσταντινίδη,

Ευχαριστώ θερμά τόσο εσάς όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας» για τις ευχές σας. Εύχομαι κι εγώ το 2011 να είναι έτος αισιοδοξίας και προκοπής.

Στο πλαίσιο της πολιτικής και του προγράμματός μας για την παιδεία, την τέχνη και τον πολιτισμό, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον θεσμό του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη», η επιτυχία και η μεγάλη προσφορά του οποίου προς τη νεολαία και τον τόπο μας αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΙΦΝΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ

 

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη Σίφνο

Στη Σίφνο κάθε παιδί είθισται να έχει κάθε χρόνο τα δικά του προσωπικά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, αρκεί να βρει κάποιον ταλαντούχο στιχουργό να του τα γράψει. Τέτοιοι υπάρχουν εκατοντάδες στο νησί! Κάποιοι, οι πιo καλοί ή όσοι έχουν πολλά παιδιά και ανήψια γράφουν δεκάδες διαφορετικά κάλαντα (για κάθε παιδί, ανήψι, γειτονόπουλο κ.λ.π.) με στοιχεία του χαρακτήρα του, τις σκανταλιές που συνηθίζει να κάνει, τα όνειρα του για ό,τι λέει ότι θέλει να γίνει ή ό,τι δείχνει ότι θα γίνει όταν μεγαλώσει…

Το 2010 για πρώτη φορά ο Παπα-Γιάννης Ψαραύτης έγραψε κάλαντα για το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου! Τα παιδιά βγήκαν στα σπίτια σχεδόν σ’ όλα τα χωριά και τα είπαν. Τα κάλαντα λέγονται με συνοδεία βιολιού και λαούτου σ’ ένα ιδιότυπο σκοπό και ενώ ένας απαγγέλει τον κάθε στίχο ξεχωριστά και η καλαντιστές τον επαναλαμβάνουν στο σκοπό των καλάντων.

Εύθυμες νότες μουσικές
από φωνούλες παιδικές
αντηχούν πέρα ως πέρα
στο σιφνέικο αέρα.

Ψάλλουνε γλώσσα ντο ρε μι
που γαληνεύει κι’ ηρεμεί,
ξεκουράζει χαλαρώνει
κι’ όλους τους λαούς ενώνει.

Τ’ όραμα πραγματώθηκε,
άνθισε και ανδρώθηκε,
ωριμάζουν πια οι σπόροι
στο έργο π’ άρχισε η Καρόρη.

Νάν’ η χρονιά ειρηνική
με ύμνους και με μουσική
όξω νου να τραγουδάτε
κι’ όλοι να καλοπερνάτε.

Καλή Χρονιά!

Πηγή Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας

Απάντηση