Ο οικισμός της Απολλωνίας

0

Η Απολλωνία που λέγεται και Σταυρί είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836, έδρα της ομώνυμης Κοινότητας από το 1914 και του Δήμου Σίφνου από τον Οκτώβριο του 1998. Απέχει 6,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι των καμαρών. Κατέχει το κέντρο της Σίφνου και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους. Κάνοντας περίπατο στα πλακοστρωμένα δρομάκια της μπορούμε αν επισκεφθούμε πολλά αξιοθέατα και αξιοπρόσεκτα.

Το όνομά της είναι αρχαίο ουσιαστικοποιημένο επίθετο που σημαίνει πόλη αφιερωμένη στην λατρεία του θεού του Ήλιου, του Απόλλωνα, ενώ το όνομα Σταυρί οφείλεται πιθανόν στην παλιά εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, ή στο σταυρόσχημο σχήμα των σπιτιών του οικισμού, ή στη γεωγραφική θέση του, που αποτελεί σταυροδρόμι προς όλα τα μέρη της Σίφνου.
Πρέπει να είναι από τις ελάχιστες κυκλαδικές πρωτεύουσες που δεν ονομάζεται Χώρα, ενώ αν ακούσεις τους ντόπιους να μιλούν για το «χωριό» να ξέρεις ότι αναφέρονται με οικειότητα αποκλειστικά στην Απολλωνία.

Η Απολλωνία χαρακτηρίζεται για την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις λουλουδιασμένες αυλές και τις πανέμορφες εκκλησιές.

Αξίζει να επισκεφθείτε:

Την Παναγία Ουρανοφόρα, με παλιές εικόνες, εντυπωσιακό επιχρυσωμένο τέμπλο, επιβλητικό καμπαναριό και μια ανάγλυφη πλάκα πάνω από την είσοδο με τις παραστάσεις του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας,

Επίσης τον Άγιο Σώζων, με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι ναοί της Παναγίας του Μπαρού, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Σώστη.

Σημαντικές είναι ακόμη οι εκκλησίες του Σταυρού (χτισμένη ίσως στη θέση του αρχαίου ναού του Απόλλωνα) και του Αγίου Σπυρίδωνα.

Από την Απολλωνία μπορούμε να επισκεφθούμε τα μοναστήρια του Θεολόγου του Μουγκού (1,5 χλμ ΒΔ) χτισμένο τον 15ο αιώνα περίπου, όπου υπηρέτησε ως εφημέριος ο λόγιος ιερομόναχος Παρθένιος Χαιρέτης, διδάσκαλος κωδικογράφων και του Χρυσοστόμου (4,5 χλμ ΒΑ), κοντά στο Κάτω Πετάλι, που χτίστηκε στα 1550 και έχει αξιόλογες εικόνες. Από το 1834 έχει εγκαταλειφθεί. Στην αυλή του υπάρχει φοίνικας, που όπως μας πληροφορεί μια επιγραφή φυτεύτηκε στα 1653 όταν οι άντρες του νησιού συγκεντρώθηκαν εδώ και ορκίστηκαν να πολεμήσουν για την ελευθερία τους.

Επίσης μπορούμε να φτάσουμε και στο ερειπωμένο σήμερα μοναστήρι του Ταξιάρχη της Σκάφης, που διασώζει στο ιερό της εκκλησίας λείψανα τοιχογραφιών.

Στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας, την πλατεία Ηρώου, μπορεί να δει κάποιος το μουσείο Λαϊκής Τέχνης, όπου εκτίθενται αντικείμενα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού και τα παλιά σχολεία του Αγίου Αρτεμίου. Ανάμεσα στα εκθέματα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αγροτικά εργαλεία, τοπικές ενδυμασίες και είδη οικιακής χρήσης, ενώ ξεχωρίζουν οι συλλογές των σπαθιών, των παραδοσιακών στολών και των κεραμικών αντικειμένων.
Από την πλατεία Ηρώου ξεκινάει και το μονοπάτι που συνδέει την Απολλωνία με τον Αρτεμώνα.

Κοντά στην πλατεία, βρίσκεται το Ίδρυμα Πρόκου, όπου το καλοκαίρι φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.α.)

Πέρα από την βόλτα στο κεντρικό πλακόστρωτο της Απολλωνίας, όπου δεξιά και αριστερά υπάρχουν μικρά εμπορικά καταστήματα, κοσμηματοπωλεία, εστιατόρια, καφέ μπαρ που λειτουργούν έως τις πρώτες πρωινές ώρες, αξίζει να περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια της Απολλωνίας, όπου θα θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Στα όμορφα ταβερνάκια της Απολλωνίας το περιβάλλον είναι ιδανικό για να απολαύσει ο επισκέπτης παραδοσιακά σιφνέικα φαγητά.

Λίγο πριν το τέρμα του Στενού της Απολλωνίας, βρίσκεται η πλατεία Ραμπαγά όπου υπάρχει η προτομή του Σιφνιού εκδότη, μαχητικού δημοσιογράφου και σατυρικού ποιητή Κλεάνθη Τριαντάφυλλου που γεννήθηκε στη Σίφνο το 1850 και εξέδωσε αργότερα στην Αθήνα το προοδευτικό πολιτικό και σατιρικό περιοδικό “Ραμπαγάς” που αποτέλεσε πρόδρομο για τη Νέα Αθηναϊκή Σχολή και από το όνομα του οποίου έγινε γνωστός μ’ αυτό το ψευδώνυμο (Ραμπαγάς). Το περιοδικό προκάλεσε αντιδράσεις και τον οδήγησε δύο φορές σε φυλάκιση. Ο Κλεάνθης Τριαντάφυλλος έχοντας πέσει θύμα δολοφονικής απόπειρας και υποφέροντας τα τελευταία του χρόνια από σοβαρή ψυχική διαταραχή, αυτοκτόνησε το 1889.
Στα αριστερά της πλατείας βρίσκεται ο Πολυχώρος των Κυκλάδων, ο μοναδικός Πολυχώρος σε όλες τις Κυκλάδες, όπου σε κάποιες από τις αίθουσές του, το καλοκαίρι φιλοξενούνται εκθέσεις.

Στην Απολλωνία είναι συγκεντρωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού (τράπεζες, ταχυδρομείο, Δημαρχείο, φαρμακεία κλπ), πολλά τουριστικά καταστήματα, καφετέριες, ταβέρνες, νυχτερινά μαγαζιά αλλά και πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Έξω από το ταχυδρομείο βρίσκεται πιάτσα ταξί καθώς και η στάση του λεωφορείου για Καμάρες ενώ έξω από το κτήριο του Ιδρύματος Πρόκου βρίσκονται οι στάσεις των λεωφορείων για όλα τα υπόλοιπα χωριά και τις παραλίες του νησιού.

Απάντηση