Πανηγύρι Αγίου Σώστη στα Μεταλλεία

0

Άγιος Σώστης ΜεταλλείαΤο πανηγύρι γίνεται το βράδυ της παραμονής της εορτής του στις 6 Σεπτεμβρίου. Εκτός από το να πάτε στο πανηγύρι είναι κι ένας εξαιρετικός περίπατος βλέποντας μια άλλη Σίφνο, πιο άγρια.
Το μονοπάτι ξεκινάει από τον δρόμο της Χερονήσου προς τα δεξιά στο τρίτο χιλιόμετρο, λίγο πριν από τον δρόμο του Άη Σιλίβεστρου. Είναι σηματοδοτημένο (Αριθμός 8 Αγία Άννα-Άγιος Σώστης) και καταλήγει σε τοποθεσία όπου υπήρχαν παλιά μεταλλεία και βρίσκεται σήμερα η εκκλησία, δίπλα στη θάλασσα.
Μπορεί ο οδοιπόρος να πάρει και το μονοπάτι του Άη Μηνά που βγάζει στο μονοπάτι του Άη Σώστη. Η διαδρομή είναι συνολικά περίπου 40 λεπτά.
Ιδιαίτερα αξίζει να αναφερθεί το ωραιότατο σημείο του μονοπατιού όπου μπροστά σου πρωτοφαίνεται ο Άη Σώστης ενώ δεξιά υπάρχουν άγρια βράχια που κατεβαίνουν στη θάλασσα.
Η εκκλησία είναι σχετικά νέα, κτισμένη γύρω στα 1970, αφού η παλιά καταποντίστηκε στη θάλασσα μαζί με μέρος του μεταλλείου το 1968. Ο ναός διαθέτει μικρή τραπεζαρία και έτσι το πανηγύρι γίνεται ολοκληρωμένο, με γλέντι. Επειδή γίνεται εκτός της τουριστικής περιόδου και είναι Αρτεμωνιάτικο πανηγύρι, διατηρεί ακόμα την παραδοσιακή γνησιότητα και ομορφιά. Αν μάλιστα έχει μπουνάτσα, η βραδιά έξω δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τα αστέρια ή το φεγγάρι είναι ιδιαίτερα απολαυστική!
Ο Μάνος Φιλιππάκης γράφει ότι ενώ η εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Σώζοντα, το εικόνισμα που βρίσκεται στο προσκυνητάρι της αναφέρει το όνομα Άγιος Σώστης. Θεωρεί ότι είναι πιθανό στο παραθαλάσσιο αυτό ξωκλήσι να εορταζόταν αρχικά ο Άγιος Νικόλαος, ο σώστης των πλοίων και των ναυτικών.
Ο δρόμος της επιστροφής είναι λίγο πιο δύσκολος, ιδιαίτερα στην 15λεπτη αρχική ανηφοριά.

Πηγή από το βιβλίο του Γιώργου Α. Παπαπαύλου «Τ” Αη Νηγιά τ’ ανήφορο»
Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό τον κύριο Γιώργο Ντοκόπουλο

Απάντηση