Σιφνέικες…διαδρομές νερού

0

«Προσπαθώ μέσα από τη λεπτομέρεια ν’ αποδώσω το “όλο”. Mέσα από τις σκιές των αντικειμένων, του νησιού και όχι μόνο, να εμβαθύνω στο τρισδιάστατο της υποστάσεώς τους και να εκφράσω εν τέλει -με τον τρόπο μου- μέσα από τη φωτογραφική τέχνη, τη σχέση ανάμεσα στο φυσικό και στο νοητό φως που δίνει νόημα στον κόσμο.

Στήριγμά μου σ’ αυτήν την προσπάθεια υπήρξε ο ποιητικός λόγος του Oδυσσέα Eλύτη και οι αναφορές του στο Aιγαίο και στο ιδιαίτερο φως του». Λόγια του Γιώργου Πούπη, με ιδιαίτερη αγάπη για τη Σίφνο, που τον γνωρίσαμε πριν από μερικά χρόνια σε μια προσπάθεια προσέγγισης του αιγαιοπελαγίτικου χώρου και φωτός (με έναν τρόπο ποιητικό και αφαιρετικό συνάμα) από τις φωτογραφίες του λευκώματος αλλά και η ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας «Σίφνος: Φως και σκιές στου γλαύκου το γειτόνεμα» που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Eυγενίδου .

Το έργο του σπουδαίου φωτογράφου εξήραν όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της ΕΥΑΘ στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, με 40 έργα του Γιώργου Πούπη .Οι «Διαδρομές του νερού στη Θεσσαλονίκη», όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσης «φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για διαφάνεια και καθαρότητα στην πολιτική ζωή», τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, Σπύρος Βούγιας, επισημαίνοντας «τη σημασία που έχει ένας εξαίρετος χώρος, όπως το Μουσείο Ύδρευσης να συναντάται με την τέχνη της φωτογραφίας».

Ως άλλη μια ευκαιρία «να ξεφύγει η Θεσσαλονίκη από τη μιζέρια του περιθωρίου», είδε τη διοργάνωση ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης, που ως χημικός ανέτρεξε στις ιδιαιτερότητες του νερού ως φυσικού στοιχείου, αλλά και στις δράσεις της ΕΥΑΘ για την εξοικονόμηση και την περαιτέρω αξιοποίησή του.
«Πήραμε ένα ποτήρι με νερό και, από χρηστικό αντικείμενο, το κάναμε παίγνιο. Το νερό είναι ρευστό, κουβαλά μνήμες από το ορατό και το αόρατο, είναι η ζωή η ίδια, ένα μυστήριο», είπε για τη δουλειά του ο φωτογράφος, Γιώργος Πούπης, ευχαριστώντας την ΕΥΑΘ για τη συνεργασία.
Η έκθεση στο Μουσείο Ύδρευσης (26ης Οκτωβρίου 19, στάση ΦΙΞ, Σφαγεία – τηλ. 2310.514029) θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Απριλίου 2011 (ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. έως 2 μ.μ.).
Στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης της ΕΥΑΘ Α.Ε. θα φιλοξενηθεί η εκπαιδευτική έκθεση «Ο Πυθαγόρας στους δρόμους του νερού», την οποία διοργανώνει η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας. Μαθητές δημοτικού από διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα περιηγηθούν τους χώρους του μουσείου συμμετέχοντας σε διαδοχικές δράσεις για νερό.

Πηγή KykladesNews

 

Απάντηση