Φάρος

0

Το τοπωνύμιο Φάρος οφείλεται προφανώς στην εγκατάσταση φάρου, μεγάλου παράκτιου φανού στην είσοδο του λιμανιού για τη ναυσιπλοΐα. Ο φάρος αυτός βρίσκεται σήμερα δεξιά της εισόδου του λιμανιού και παράπλευρα, στο μοναστήρι του Σταυρού, από το οποίο η θέα είναι μαγευτική.
Ο Φάρος βρίσκεται στα Ν.Α της Σίφνου και θεωρείται το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού, του οποίου ήταν το επίσημο λιμάνι ως το 1883. Είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι, με γραφικές συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες: το Φάρο, το Γλυφό ή Βλυχό, τη Φασολού και τα Άσπρα Γκρεμνά.

Φάρος: Ακριβώς εκεί που αφήνετε το αυτοκίνητο ξεκινάει η παραλία του Φάρου, ιδανική για παιδιά μια που τα νερά της είναι σχετικά ρηχά. Πάνω στην παραλία υπάρχει μικρό ταβερνάκι και καφετέρια που μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή τους μεζέδες σας. Επίσης υπάρχει παντοπωλείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε με αυτοκίνητο είτε με λεωφορείο.

Γλυφό ή Βλυχό: Πολλοί λουόμενοι επιλέγουν την παραλία Γλυφό ή Βλυχό στον Φάρο, με τα πολύ ρηχά νερά και την απέραντη άμμο.
Από εδώ αρχίζει το μονοπάτι που, μετά από σύντομη διαδρομή, οδηγεί στο Αποκοφτό και στη Χρυσοπηγή. Στη δυτική αγκάλη του κόλπου σώζονται τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος σε πλοία για τη μεταφορά του και επεξεργασία στο Λαύριο. Στο μυχό του όρμου και στη δυτική πλευρά της αμμουδερής παραλίας του Φάρου υπάρχουν τα θεμέλια αρχαίας φρυκτωρίας.
Θα χρειασθεί, αφού αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο στο parking της παραλίας του Φάρου, να περπατήσετε μέσα από τον οικισμό μία απόσταση περίπου 100 μέτρων μέχρι να προσεγγίσετε την υπέροχη παραλία.

Φασολού: Ιδανική μικρή παραλία με άμμο. Βρίσκεται κοντά στον Φάρο. Ακριβώς πάνω από την παραλία υπάρχει ένα εστιατόριο όπου μπορείτε να γευματίσετε ή να πείτε τον καφέ σας. Αυτό που προτείνουμε είναι να εκμεταλλευτείτε τα δέντρα στην παραλία και να εξασφαλίσετε ίσκιο. Μόλις ο ήλιος πέσει μπορείτε να ανάψετε μια φωτιά και να ψήσετε στην παραλία (έχοντας πάντα τον απαραίτητο εξοπλισμό).
Μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο, πηγαίνοντας προς τον Φάρο θα στρίψετε αριστερά ακολουθώντας τις πινακίδες ή με τα πόδια για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Τέλος, υπάρχει και η βραχώδης παραλία Άσπρα Γκρεμνά, που βρίσκεται στην διαδρομή της εισόδου του αμαξωτού δρόμου προς Φασολού.

Απάντηση