Φεστιβάλ «Μέρες Μουσικής – Μέρες Κιθάρας» Αφιέρωμα στην Φραγκίσκη-Ψαχαροπούλου Καρόρη

0

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας» στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλει για την όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη προσφορά μουσικής παιδείας στα παιδιά και τους νέους μέσω των Μουσικών Εργαστηρίων που έχει ιδρύσει στα νησιά, έχει τη χαρά να ανακοινώσει την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Μουσικής «Μέρες Μουσικής – Μέρες Κιθάρας», που θα γίνει στη Σίφνο 9 – 13 Ιουλίου 2014.

Στις «Μέρες Μουσικής – Μέρες Κιθάρας» συμπεριλαμβάνονται:

Το 1ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Κιθάρας στο οποίο θα διδάξει ο διακεκριμένος σολίστ και διάσημος Δάσκαλος της κιθάρας Ευάγγελος Μπουντούνης, στενός συνεργάτης και υποστηρικτής των Μουσικών Εργαστηρίων, δημιουργός και συγγραφέας πρωτοποριακής Μεθόδου Διδασκαλίας Κιθάρας και ιδρυτής της «Ορχήστρας των Κιθαριστών».

Σειρά συναυλιών, οι οποίες θα ενταχθούν στο πολιτιστικό καλοκαίρι του νησιού, με γνωστούς και διακεκριμένους σολίστ. Ενδεικτικά αναφέρονται: Μάρω Ραζή, “Ritornello” (Ηλέκτρα Παπασιμάκη, Αμαλία Κουντούρη, Αλέξανδρος Κάλκος, Βασίλης Τιγγιρίδης), Κώστας Ηλιάδης, Νίκος Χατζηελευθερίου, “String Demons” (Λυδία και Κωνσταντίνος Μπουντούνης), Χάρης Κανελλίδης, Ανδρέας Καρακατσάνης, Μαίρη Νικολάου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Τρίο “Πολύχορδο” (Τάκης Γιαννόπουλος – Αντώνης Παπαδάκης – Ορφέας Κοκκινιάς), οι «Κιθαριστές». Οι δάσκαλοι κιθάρας του Συνδέσμου: Βαγγέλης Γαγλίας, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Αλέξης Σακίρι, Τάκης Γιαννόπουλος, Βασίλης Λάμης, Αλίκη Νταή, Περικλής Σακελλαρίδης.

Ο Πιανίστας, Παιδαγωγός και Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Διονύσης Μαλλούχος, θα ανιχνεύσει με όλους τους συμμετέχοντες σολίστ τη σχέση Ραδιοφώνου και Μουσικής Παιδείας και θα δώσει σειρά μαθημάτων πιάνου σε επιλεγμένους σπουδαστές των Μουσικών Εργαστηρίων. Μαζί με την Τζουλιέττα Καρόρη θα παρουσιάσουν «Την περίπτωση του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας»

Παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις οποίες εντάσσονται μουσικές διαλέξεις, συναυλίες με σύμπραξη μουσικών οργάνων με συμμετοχή των σπουδαστών και καθηγητών του σεμιναρίου, και άλλες δραστηριότητες ευρύτερου μουσικού περιεχομένου.

Το Σεμινάριο θα είναι ανοικτό ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές και δάσκαλοι κλασικής κιθάρας των Μουσικών Εργαστηρίων αλλά και οι ενδιαφερόμενοι από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Για την καλύτερη προετοιμασία του Σεμιναρίου ο Βαγγέλης Μπουντούνης θα διανείμει στους μαθητές όλων των Μουσικών Εργαστηρίων υλικό (νότες και παρτιτούρες) που θα χρησιμεύσει ως βάση διδασκαλίας τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια θα επισκεφτεί όλα τα Εργαστήρια για να συνεργαστεί με τους δασκάλους και να αξιολογήσει την πρόοδο των μαθητών. Σημαντική είναι και η ευκαιρία που θα έχουν οι μαθητές των Μουσικών Εργαστηρίων στο πενθήμερο αυτό να γνωρίσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να οργανώσουν κοινές εκδηλώσεις και να δημιουργήσουν Ορχήστρα με την καθοδήγηση του Ευάγγελου Μπουντούνη.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Σίφνου, όπου ιδρύθηκε το 1996, το πρώτο Μουσικό Εργαστήρι από την αείμνηστη μουσικοπαιδαγωγό Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη. Το όραμά της ήταν να εμπνεύσει τα παιδιά ώστε να αγαπήσουν τη μουσική, να τη διδαχτούν και ταυτόχρονα να διαμορφώσει τους αυριανούς ακροατές.

Το πρόγραμμα προβλέπει ξενάγηση στο νησί, γνωριμία με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του, μπάνια σε κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες του, και γεύσεις από τη φημισμένη γαστρονομία του.

Χορηγοί του Φεστιβάλ Μουσικής «Μέρες Μουσικής – Μέρες Κιθάρας»:
Ο Μουσικός Εκδοτικός Οίκος PanasMusic Παπαγρηγορίου Νάκας
Το Σωματείο Αγγειoπλαστών Σίφνου προσφέρει 100 αναμνηστικά κεραμικά τσουκαλάκια
Το Ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου προσφέρει τα παραδοσιακά γλυκά Σίφνου
Το Super Market Αράδες
Radio Active: χορηγός επικοινωνίας
Prisma FM: χορηγός επικοινωνίας

Έκθεση “Παιδί και Μουσική στη Σίφνο”
Έκθεση Παιδί και μουσική στη ΣίφνοΣτο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικής «Μέρες Μουσικής … Μέρες Κιθάρας», ο Σύνδεσμος “Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” οργανώνει στις 9-23 Ιουλίου 2014 έκθεση της γνωστής ζωγράφου – σκιτσογράφου Έλλης Σολομωνίδη Μπαλάνου με τίτλο «Παιδί και Μουσική στη Σίφνο» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» στον Αρτεμώνα.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν τη Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 τις 19.30.
Στενή συνεργάτης της Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου Καρόρη και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου, παρουσιάζει αυτά τα πιστά ανατυπωμένα και ιδιόχειρα υπογεγραμμένα έργα της, που αποτυπώνουν με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο σκηνές από ξεχωριστές εκδηλώσεις στη Σίφνο, τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου από τα πρώτα του βήματα και σκηνές από τη ζωή του νησιού: Τη χορωδία του μοναδικού Αντώνη Κοντογεωργίου, τα “Διπλοκάμπανα”, τις συναυλίες και τα ρεσιτάλ των Μάρω Ραζή και Βαγγέλη Μπουντούνη, το ρεσιτάλ της ερμηνεύτριας της κιθάρας Έλενας Παπανδρέου, τις βραδιές με τη Δόμνα Σαμίου και το Λύκειο των Ελληνίδων, καθώς και εικόνες από τα παιδιά στη πρώτη τους δειλή επαφή με τον κόσμο της μουσικής, τα τυροβόλια και άλλες χαρακτηριστικές πινελιές της ζωής του νησιού.
Η μεγάλη αυτή Φίλη της Φραγκίσκης κα Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου, προσφέρει αυτά τα έργα προς πώληση έναντι συμβολικού ποσού προς όφελος των Μουσικών Εργαστηρίων.

Η επιμέλεια για τα πλαίσια των έργων είναι προσφορά της κυρίας Μαργαρίτας Σαμούρκα, μέλος του Συνδέσμου.

Τη φροντίδα της έκθεσης είχε η κυρία Σμαράγδα Αναστασιάδη.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου μια μικρή συναυλία με τους Κιθαριστές.

Σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προλογίζει η Τζουλιέττα Καρόρη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Music Festival

Απάντηση