Φωτογραφίζοντας την Σίφνο

0

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στο κυκλαδίτικο νησί πραγματοποιεί η έκθεση «Φωτογραφίζοντας τη Σίφνο» που εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Ιουλίου 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Αρτεμώνα Σίφνου. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από την περίοδο 1930 έως 1980.

Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Σίφνου, το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Πριν ακόμη το νησί αποτελέσει παραθεριστικό προορισμό, το κυκλαδίτικο τοπίο με τα λευκά σπίτια και τα ασβεστωμένα σοκάκια, έλκυε το ενδιαφέρον των φωτογράφων, οι οποίοι επανειλημμένα το αποτύπωσαν με το φακό τους.

Οι εικόνες που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από οκτώ επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, το έργο των οποίων φυλάσσεται στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Η αντιπροσώπευση της εικονογραφικής ταυτότητας του νησιού και η ιδιαιτερότητα της ματιάς του κάθε φωτογράφου, υπήρξαν τα κριτήρια για την επιλογή των θεμάτων.

Ο φακός τους απαθανάτισε τους κατοίκους του νησιού σε στιγμές καθημερινές, σε μέρες γιορτινές και στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν την άγονη γη. Παρακολούθησε τα παιδιά στα ανέμελα παιχνίδια τους, αλλά και τους αγγειοπλάστες στη διαδικασία παραγωγής των δημιουργημάτων τους.
Το σκληρό και άγονο τοπίο στην ενδοχώρα με τις ελάχιστες ανθρώπινες επεμβάσεις για τη διευκόλυνση της ζωής και η χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική απόλυτα εναρμονισμένη με τη φύση αποτέλεσαν πρόκληση στη φωτογραφική τους δεινότητα.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι φωτογράφοι Δημήτρης Χαρισιάδης, Κίμωνας Ραφαηλίδης, Κώστας Μπαλάφας και Ζαχαρίας Στέλλας, η συγγραφέας Έλλη Παπαδημητρίου, ο ζωγράφος Γεώργιος Μανουσάκης, οι αρχιτέκτονες Αναστασία Τζάκου και ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Αυγούστου.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Απάντηση