6ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2012

0

Είναι πλέον γνωστό ότι κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη οι Κυκλαδίτες και οι Κυκλαδίτισσες συναντιούνται στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα για να ενώσουν τη δύναμη της ψυχής τους, τον εθελοντισμό τους, την πίστη τους στην παράδοση, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, γύρω  από ένα κοινό τραπέζι  που στρώνουν οι νησιώτες με την “αγάπη” τους για τα Κυκλαδονήσια μας.

Το 6ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» θα γίνει και φέτος πραγματικότητα, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, χάρη στην υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και χάρη στη συμμετοχή των Κυκλαδιτών που το «αγκαλιάζουν» αδιάλειπτα για πέντε συνεχόμενα χρόνια, αψηφώντας κάθε κόπο και κάθε ταλαιπωρία, εκπροσωπώντας πάντα με επιτυχία τον ιδιαίτερο τόπο τους.

Άλλωστε  η χρονιά είναι επετειακή. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη έκδοση του περίφημου «Τσελεμεντέ», του βιβλίου που άλλαξε τη σχέση των Ελλήνων με την κουζίνα και την καθημερινή ζωή, οι φίλοι και οι φίλες από τη Σύρο, την Αμοργό, τη Μήλο, την Ίο, την Κύθνο, την Άνδρο, τη Σέριφο, την Ανάφη, τη Νάξο, τη Φολέγανδρο, την Κέα, τη Σίκινο, την Κίμωλο, τη Μύκονο, την Τήνο, την Αντίπαρο, την Πάρο, τη Σαντορίνη και τις Μικρές Κυκλάδες…..ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ  στο νησί του Τσελεμεντέ, όχι μόνον για να επιδείξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες, αλλά κυρίως για να μεταφέρουν στοιχεία της ιδιαίτερης γαστρονομικής τους παράδοσης, προβάλλοντάς τα σε επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος να γίνει η νησιώτικη γαστρονομία πόλος έλξης και μοχλός ανάπτυξης.

Η συνάντηση αυτή, πέραν της γαστριμαργικής ευδαιμονίας, δίνει επίσης την ευκαιρία για μια γνωριμία με την πολιτιστική, λαογραφική και μουσικοχορευτική παράδοση των φιλοξενούμενων νησιών και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ποικίλων δράσεων, με παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών και εθίμων, έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, μαγειρέματα για παιδιά, διαδραστικές δραστηριότητες από το Ίδρυμα Ευγενίδου  και παρουσιάσεις εδεσμάτων από σεφ ή …επίδοξους σεφ.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκινάει κάθε μέρα στις 18:30 στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα με την επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, «μαγειρικά παιχνίδια» από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων και τεχνών, όπως είναι η αγγειοπλαστική, η υφαντική,  η ψαθοπλεκτική κ.ά.

Από τις 21:00 και μετά, συνεχίζεται στον ίδιο χώρο με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις (παραδοσιακά τακίμια, κυκλαδίτικους χορούς, συναυλίες με ελληνική έντεχνη και λαϊκή μουσική).

Παράλληλα, στο πλαίσιο των βραδινών εκδηλώσεων, το γλέντι απλώνεται στους κεντρικούς οικισμούς, με δρώμενα που ξεκινούν από το χωριό του Τσελεμεντέ, τα Εξάμπελα.

 

Τις ίδιες μέρες…

Η Επιστήμη στην Κουζίνα του 6ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»!!!

Αυτόν το Σεπτέμβριο, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ταξιδεύει στη Σίφνο για να αποκαλύψει τα επιστημονικά μυστικά… της κουζίνας. Με αφορμή το 6ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Γιατί σκάνε τα ποπ-κορν; Πόσο εκρηκτική μπορεί να είναι μία κουταλιά ζάχαρης; Πώς μαγειρεύει τόσο γρήγορα μία χύτρα ταχύτητας; Πώς μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τον όγκο των ζαχαρωτών; Η φυσική, η χημεία και η βιολογία επιστρατεύονται για να εξηγήσουν τις διαδικασίες που ακολουθούμε όταν μαγειρεύουμε, αλλά και όταν τρώμε!

Η επιστήμη μας ανοίγει τα μάτια, αλλά και την όρεξη!

Η επίδειξη πειραμάτων θα γίνει στις 6 και στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, στις 6 μ. μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», στον Αρτεμώνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας ταξιδεύει στη Σίφνο για το 6ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» με την ευγενική χορηγία της Aegean Speed Lines.

 

Κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου για Δήλωση Ενδιαφέροντος Προσφοράς Εθελοντικής Εργασίας για το Φεστιβάλ

Στην προσπάθεια της όσο το δυνατόν καλύτερης υποδοχής των  καλεσμένων μας και αρτιότερης οργάνωσης του 6ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2012, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που θα επιθυμούσαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου στoν  κ. Νίκο Κακάκη (6978255052 – 2284031966).

Ξέρουμε ότι και σε αυτήν την προσπάθεια θα είμαστε ενωμένοι!

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Σ.Σ.

Απάντηση