OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτην Σίφνο η παράδοση θέλει το αρνί να μην το σουβλίζουμε αλλά να το ψήνουμε στον φούρνο για όλο το βράδυ του Μ. Σαββάτου μέσα σε πήλινο σκεύος που έχει σχήμα γλάστρας, το μαστέλο. Την Κυριακή του Πάσχα είναι έτοιμο για το Πασχαλινό τραπέζι! Λένε ότι αυτό το κρέας διατηρείται εκτός ψυγείου για 40 ημέρες.

Προσωπικά το έθιμο αυτό μου αρέσει πολύ. Κάθεσαι στο τραπέζι και τρως χωρίς να περιμένεις ή να ταλαιπωρείσαι με το ψήσιμο!

Η συνταγή

Κόβουμε το κρέας που έχουμε διαλέξει (προτείνω μισό αρνί μισό κατσίκι) σε κομμάτια και το πλένουμε με κρασί. Το τοποθετούμε σε λεκάνη με κόκκινο κρασί από το βράδυ της Μ. Παρασκευής.

Την επόμενη μέρα ψιλοκόβουμε αρκετό άνηθο, βάζουμε σε μπολ αλάτι και πιπέρι και με αυτά πασπαλίζουμε το κρέας. Τοποθετούμε στον πάτο του μαστέλου μια σχάρα από αμπελόκλαδα και επάνω βάζουμε τα κομμάτια το κρέας. Τα αμπελόκλαδα χρησιμεύουν στο να γίνεται το κρέας πιο μαλακό αλλά και γιατί του δίνουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα. Στο τέλος ρίχνουμε ελάχιστο κόκκινο κρασί. Σκεπάζουμε το μαστέλο με αλουμινόχαρτο ή καλύτερα με λαδόκολλα την οποία στερεώνουμε με σπάγκο και το πάμε στον φούρνο. Εκεί ψήνεται όλο το Μ. Σάββατο και την Κυριακή το πρωί είναι έτοιμο για το Πασχαλινό τραπέζι μας!


11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλό ακούγεται να υποθέσω ότι πρέπει να περινούμε το
    επόμενο Πάσχα για να το τιμήσουμε…νομίζω ότι πρέπει να
    κάνω οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο νησί σας

    • Φίλε μου, το θέμα είναι να μην περιμένεις μόνο…. αλλά να έρθεις να δοκιμάσεις μόνος σου!!
      Σε περιμένουμε λοιπόν στο νησί μας, μην αργείς! 🙂

    • Κατ’ αρχήν λέμε ΗΜΟΥΝΑ νιος και ΓΕΡΑΣΑ!
      Όσον αφορά το μαστέλο και το κουνέλι είναι έτοιμα, φέρε την ψημένη και κόπιασε! 😉

  2. sifnos :
    Κατ’ αρχήν λέμε ΗΜΟΥΝΑ νιος και ΓΕΡΑΣΑ!
    Όσον αφορά το μαστέλο και το κουνέλι είναι έτοιμα, φέρε την ψημένη και κόπιασε!

    Αύριο θα είμαι στο νησί….

Απάντηση